De speurtocht naar een rashond begint tegenwoordig voor veel mensen op internet. Met het ras als zoekterm kom je uit bij rasverenigingen en fokkers, maar al heel snel beland je ook op Marktplaats, of bij bedrijven die via een soort ‘webwinkel’ pups ter verkoop aanbieden.
Wie achtergrondkennis mist – bijvoorbeeld omdat hij de links van de rasvereniging en/of fokkers nog niet heeft bestudeerd –  denkt dan gevonden te hebben wat hij zocht. Maar ook wie al contact heeft gehad met een van bovenstaande instanties en (meestal) te horen heeft gekregen dat hij moet wachten eer er een pup beschikbaar zal zijn, kan een ‘eureka’ gevoel krijgen: anders dan hij eerder te horen kreeg, zijn er dus wél pups te krijgen.

Soms dagelijks krijgen NCCC Clubfokkers en bestuursleden mailtjes van mensen op zoek naar een puppy. Vaak blijkt daaruit hoe verwarrend die zoektocht moet zijn als je het wereldje niet kent. Waar moet je op letten?  De belangstellenden melden vaak dat ze hun pup niet bij een broodfokker willen aanschaffen, maar bij een ‘erkende’ fokker. En dan hopen ze maar op het goede adres te zijn.
Hier aan hen een handreiking.

Fokkers van de Nederlandse Chow Chow Club zijn volgens het Verenigingsfokreglement verplicht, bij de overdracht van een pup, met de nieuwe eigenaar een overeenkomst op te maken.
De Nederlandse Chow Chow Club biedt daarvoor als faciliteit aan de NCCC fokker een koopovereenkomst aan. De overeenkomst is toegesneden op de gezondheidssituatie in het ras, zoals omschreven in het NCCC VFRNCCC VFR, en op de maatregelen die in de NCCC zijn genomen om de gezondheidssituatie te verbeteren.  
 
 

•    Puppyprijzen verschillen, de rasvereniging heeft daarin geen zeggenschap, de fokker bepaalt.
•    Een hogere puppyprijs hoeft niet te betekenen dat de kwaliteit van de pup beter is, of omgekeerd.
•    Voor een rashond of een look-alike zijn de onderhoudskosten gelijk. De aanschafprijs –  welke dan ook – maakt slechts een miniem onderdeel uit van de totale uitgaven die je voor de hond in zijn hele leven zult maken.
•    Laat je bij aanschaf daarom in eerste instantie leiden door de zaken die voor jouw leven met de hond belangrijk zullen zijn, niet door prijs. Neem de tijd je prioriteiten te stellen en verschillen te leren onderkennen.

Het is raadzaam om eerst informatie over het ras te verzamelen voordat u overgaat tot de aankoop van een pup. Dat kan door op internet informatie op te zoeken, boeken te lezen, de rasvereniging te bellen of contact op te nemen met fokkers. Een andere tip is om een activiteit van de rasvereniging te bezoeken, er valt veel te zien op een jonge hondendag of clubmatch. Bovendien zijn daar veel liefhebbers van het betreffende ras aanwezig, zij kunnen u veel informatie geven.